Verschillende manieren van uitrusten

Verschillende manieren van uitrusten

Wist jij dat er verschillende manieren van uitrusten zijn?
En dat je steeds opnieuw in verschillende situaties goed mag voelen welke soort rust jij op dit moment nodig hebt?

Lichamelijk uitrusten: dat is nodig als jij flink gewerkt hebt met je lijf. Als je urenlang de hele tuin hebt geschoffeld en onkruid hebt gewied. Als je jouw kleine kinderen de hele dag hebt verzorgd, als je hebt gesjouwd en geholpen bij een verhuizing.
Dan is het van belang dat je lichamelijk ontspant: op de bank met een film en een drankje, een goede nachtrust en lange slaap, wat lezen of gezellig kletsen met je vrienden in de kroeg.

Mentaal uitrusten: dat is nodig als je heel intensief met je hoofd hebt gewerkt. Als je druk bezig bent geweest met mentale activiteiten en helemaal “in je hoofd zit”. Redeneren, verklaren, onderscheiden, stukken schrijven, rekenen, zakelijke problemen oplossen. Je hebt je hersenen langdurig laten kraken en nu ben je toe aan een activiteit om uit je hoofd te komen.
Dat kan door juist wél met je lijf aan de slag te gaan. Om uit het hoofd in het lijf te komen: sporten, tuinieren, wandelen, sauna, zonnebank: doe iets waardoor jouw lijf alle aandacht opeist. Hierdoor kom je uit je hoofd weer in je lijf. In de vlammen van een vuur staren, door de golven van de zee lopen in de branding, uitwaaien langs het strand, spelen met zand, klei of (tuin)aarde.
Tips om te aardenhttps://www.zoekenderwijs.nl/aarden-en-beschermen-of-verzegelen/

Emotioneel uitrusten: Als je doodmoe bent van een emotionele rollercoaster door relatieproblematiek, een rouwproces, een rechtszaak, een toxisch contact of bijvoorbeeld een sterk gevoel van afwijzing, wat kun je dan doen om uit te rusten? Stap uit het verhaal! Stap uit het drama. Zoek afleiding bij mensen en in activiteiten die helemaal niets met de emotionele pijn hebben te maken. Dat is voor iedereen weer wat anders, maar lekker slapen, radicaal goede zelfzorg met lekker eten, bewegen, ontspannen, hygiënische verzorging, dansen, een knuffel krijgen, een warm bad nemen, een goede natuurfilm kijken.. maak je los van het hele gebeuren.

Spiritueel uitrusten. Vaak zijn mensen zó intensief bezig met verdiepen, inspireren, symboliseren, verbindingen leggen met andere dimensies dan de aardse dimensie, dat ze de neiging hebben om te gaan “hemelen” en helemaal het contact met de aarde verliezen. Orakelkaarten, channelings, tekenen verstaan, tijdreizen, in de geest reizen… Dan is het belangrijk om op tijd weer het contact met de aarde te herstellen en te aarden. Spiritueel uitrusten betekent dus: terugkomen in de aardse en praktische realiteit. Dit kan door met je lijf bezig te zijn. Dit kan ook door te lachen en creatief bezig te zijn. Bloemschikken, tekenen, fotokaarten maken..

Bij alle vormen van uitrusten is ont-spannen van belang. De opgebouwde spanning weg laten vloeien. Het speelse, onbevangen kind in ons aan het woord laten en vol verwondering waarnemen en flexibel meebewegen met wat zich aandient.
Welke spelletjes doe jij? Waarmee laat jij het innerlijke kind in jou aan het woord?
Kleine kinderen rusten als vanzelf op de goede manier uit. Ze doen op de gekste tijden en plekken powernaps. Ze stoppen direct op het moment dat de spanningsboog op hoogspanning staat. Ze laten de teugels vieren. Als ze zich niet meer kunnen concentreren met cognitieve lessen op school, gaan ze staren, spelen en lummelen.

Laat het kind in jou meer aan het woord wat uitrusten betreft. Wees jeZelf en rust goed uit.
Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met pins over kinderlijke speelsheid.

https://nl.pinterest.com/JayaJacq/state-of-grace-being-like-a-child/

Wil je meer weten over chillen, relaxen en goed uitrusten op een manier die behulpzaam is voor jou?
Schrijf je dan in voor mijn waardevolle GRATIS inspiratie mail!

Op een Licht Leven in Liefde!
Het mág makkelijk en moeiteloos gaan!

Jacqueline Versteeg – de Weerd

   

Inschrijven

* indicates required

   
   

   

   


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *