Aarden en beschermen of verzegelen

Aarden en beschermen of verzegelen

Mensen die hooggevoelig zijn kunnen heel veel waarnemen met hun zintuigen. Ze zijn zich vaak bewust van vele signalen en positieve en negatieve energieën. Dat kan heel behulpzaam zijn om situaties en mensen intuïtief in te schatten en de binnengekomen informatie om te zetten in voor deze situatie adequate woorden, beslissingen, daden.

Maar er zit ook een nadeel aan. Als de hooggevoelige persoon zich niet afschermt tegen negatieve energieën en andere input, ontstaat er een overkill aan informatie, impulsen en prikkels die binnenkomen en raakt de hooggevoelige persoon overbelast. Dit uit zich in overspannenheid, depressie en lusteloosheid, neuroses en een gevoel van vervreemding van de wereld.

Het contact met de aarde, met de eigen persoonlijkheidskern is dan onvoldoende. Gevolg is dat grenzen vervagen en iemand helemaal kan verdwijnen in andere personen of de buitenwereld. Iemand is dan niet meer voldoende geaard, gecenterd, ‘bij elkaar’.

Hoe kun je er voor zorgen dat je weer stevig contact met de aarde hebt en uit je hoofd (het denken) in je lijf (het voelen, ervaren) komt? Hoe kun je weer aarden?

Over het wortelchakra en je staat van geaard zijn:

Het wortelchakra heeft te maken met fysiek er zijn, en je thuis voelen in situaties. Als deze open is voel je je geaard, stabiel en veilig. Je voelt je aanwezig in het Hier en Nu en verbonden met je fysieke lichaam. Je hebt het gevoel voldoende territorium te hebben, voldoende ruimte en je kunt jezelf goed begrenzen.

Als je geneigd bent om je bang of nerveus te voelen is je wortelchakra waarschijnlijk onderactief. Je zult je makkelijk onwelkom, onveilig, onzeker, onstabiel voelen.

Als deze chakra overactief is, kun bijzonder materialistisch en hebzuchtig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie voor je veilig voelen en je gaat verandering tegen. Hakken in het zand. Tegenwerken. Weerstand. Niet open en bereid te veranderen. Je zult onnodig mensen wantrouwen.

Manieren om je eigen lijf weer te betreden en te aarden: om contact te maken met je lijf en de aarde. Om uit je hoofd naar gevoel te komen.

–          Concentreer je op je buikademhaling. Adem diep en langzaam in en uit. Doe yoga.

–          Zet je voeten naast elkaar plat op de grond en stel je voor dat er wortels uitgroeien diep de aarde in. Voel dat je stevig zit / staat en dat je goed gegrond bent.

–          Ga voelen. Leer precies te benoemen wat je voelt. Spreek het uit of schrijf het op; iedere sensatie, tinteling, kramp, pijn, benauwdheid, spierpijn: oefen je in dit bewust en continue waar te nemen.

–          Stamp, spring, sport, zwem in een meer of zee. Ga met je lijf aan het werk.

–          Vechtsport, Tai Chi, dóen, afwassen met de hand, auto wassen, schoonmaken.

–          Zenmeditatie. Zitzen; bewustworden van je lijf, je lichaamsbewustzijn verhogen.

–          Voor vrouwen: buikdansen en voor iedereen; dansen.

–          Bekkenbodemspieren aanspannen. Concentreer je op je wortelchakra.

–          Tuinieren; letterlijk in de aarde wroeten. Kleien kan ook.

–          Met dieren werken; paardrijden, de hond uitlaten, katten aaien.

–          Wandelen in de natuur, contact maken met oude bomen; ga er tegen aan staan.

–          Graaf je voeten in het zand op een zandverstuiving, maak zandbergen op het strand.

–          Zingen, muziek maken. Meezingen met mantra CD’s. Trommelen, met klankschalen werken. De trilling zorgt ervoor dat je je lijf weer voelt. Koop bongo’s of een djembé.

–          Gezond, regelmatig en stevig eten. 3 hoofdmaaltijden en 3 gezonde tussendoortjes. Vers.

–          Vrijen, knuffelen, massage van voeten en lijf.

–          Sauna, baden, warmtebronnen. Voetenbad met kastanjeolie.

–          Loop over gras met blote voeten.

–          Lachen. Kijk cabaret of andere films waardoor je moet lachen. Het is smeerolie voor je lijf. Lachen is gezond! Volg een lachyoga sessie.

–          Zeg gedurende de dag een mantra op om uit je denken/hoofd te komen. Kies een mantra die bij jou en je levensvisie past. Bijv. ‘I am that I am’

–          Gebruik etherische oliën die het aarden bevorderen. En brand wierook: alles met  diepgewortelde boomgeuren: cederhout, dennen, kastanje etc. geur.

–          Gebruik edelstenen om je aardings proces te bevorderen. Bijvoorbeeld labradoriet.

–          Draag rode kleding. Hul je in een rode deken. Zet rood in je omgeving. Schilder met rood. Rood is de kleur van je wortel chakra.

–          Uit je hoofd, naar je hart: schrijf iedere dag minimaal 3 dingen op om dankbaar voor te zijn. Leer dankbaarheid te voelen in iedere situatie. Leer het positieve te zien van een situatie, het geschenk te herkennen. Wat is het cadeau van deze situatie? Wat leer je hier van? Doe de oefening: de wereld als spiegel; Wat zie ik om mij heen? Letterlijk?

–          Stel jezelf de vraag ‘Is het NU aan de orde?’ Dit brengt ons in het NU i.p.v. gepieker over de toekomst of het verleden.

–          Zorg dat je doet wat je doet met aandacht. Vertraag je leven flink. Geef het alle tijd. Benoem gedurende een tijdje wat je allemaal doet. Dit maakt je bewust en trekt je naar het NU.

–          Wortelchakra meditatie:

Breng de toppen van je duim en wijsvinger tegen elkaar. Concentreer je op de wortelchakra op het punt tussen je genitaliën en je anus. Chant ‘LAM’

–          Zorg goed voor jezelf; doe dingen die je vreugde, sprankeling en plezier geven. Door dit in de plaats te zetten van stress, gepieker en negativiteit geef je aandacht aan wat je plezier brengt. ALLES WAT AANDACHT KRIJGT GROEIT.

Specifieke manieren om je te verzegelen, te begrenzen als je gevoelig bent voor het overnemen van energieën van anderen: (Verzegelen is niet hetzelfde als je afsluiten voor anderen, maar een manier om duidelijk je grenzen aan te geven en toch open te zijn naar anderen. Het is een soort filter dat je schept door visualisatie.)

–          Visualiseer je in een gouden ei van licht, waarbinnen je veilig en beschermd bent.

–          Visualiseer een witte rozenhaag om je heen.

–          Visualiseer een spiegel voor je, met de spiegelende kant naar je gesprekspartner: alles wat hij/zij zegt wordt teruggekaatst naar hem/haar.

–          Visualiseer een spiegelhuisje om je heen, met de spiegelende kant naar buiten, in een ruimte of situatie waar veel prikkels op je afkomen.

–          Sla na een intensief gesprek letterlijk de energieën van de ander van je af. Alsof je je handen droogschudt.

–          Reinig jezelf, je leefruimte door witte salie te branden.

–          Gebruik Bachbloesem spray om de ruimte te reinigen.

–          Visualiseer dat je een dikke beschermingsjas aantrekt van licht en liefde. Doe een capuchon op en trek de rits dicht.

–          Roep engelen aan, vraag ze om hulp en om bescherming. Visualiseer een leger engelen om je heen. Weet dat ze er altijd zijn.

–          Verzegel je chakra’s met een cirkel en kruis van licht.

Succes met aarden en verzegelen!

Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *