Tussen dromen en doelen bereiken

Tussen dromen en doelen bereiken

Hoe wordt jouw verlangen concrete en praktische werkelijkheid? Wat blijft bij dromen, hopen, fantaseren en verwachten? Welke wensen worden tastbare realiteit?

Ik werk al jaren met het CreatieKompas. Dit is een handige manier om je creatieproces te monitoren en te peilen waar je staat. Of je nog op koers bent van je levensmissie. Of je die stip aan de horizon nog helder in beeld hebt. Je hebt een doel. Je bent onderweg. Het gaat om het onderweg zijn. Vaak stel je de koers bij en kom je uiteindelijk ergens anders dan je van te voren hebt bedacht. En dat geeft niet. Dat is een onderdeel van het proces.

Soms heb je dromen die helemaal niet lijken uit te komen of op een heel andere manier uitkomen dan je had gewenst. En evengoed werkelijkheid zijn geworden. Soms bereik je jouw bestemming via een andere route dan je van te voren had uitgestippeld.

Om een voorbeeld te geven: Toen ik 5 kleine kinderen had onder de 10 jaar, verzuchtte ik regelmatig: Ik wil zo graag meer tijd voor mezelf! Op alle mogelijke manieren beschreef ik dit in mijn dagboek. Wat ik dan allemaal zou doen, hoe veel vrijheid ik dan zou ervaren. Enkele jaren later kwam er door volledig co-ouderschap ineens heel veel tijd voor mijzelf in mijn leven vrij. Niet zoals ik me dat had voorgesteld (door scheiding), maar mijn wens werd wel werkelijkheid.

Ook kan het gebeuren dat je je gaat vereenzelvigen met een droom. Dat je je gaat identificeren met een voorgesteld beeld, een fantasie in je hoofd. Dit kan een verwarrend en frustrerend gebeuren worden, als je denkt dat deze droom gelijk staat aan je levensmissie en het niet of gedeeltelijk uitkomt.

George Parker, magiër en alchemist, beschrijft het zo:

“Sommige dromen droom je alleen om het dromen.
Als je bij de uitvoering ervan veel weerstand en energieverlies ervaart,
terwijl het fantaseren en dromen je wel veel energie en enthousiasme geeft,
is het zeer waarschijnlijk dat de gedachte zelf de doelstelling is.”

Doe de oefening om te kijken of het bij jou om de fantasiegedachte gaat, of om een hartenwens.

Persoonlijkheidsontwikkeling: levenslang werk in uitvoering!

In de ondernemers community rondom online business merk ik dat duidelijk. Heel veel mensen in deze community (mijzelf inclusief) hebben wel eens de neiging om volledig te versmelten met hun onderneming. Alsof de onderneming alleen hun levensmissie is.

Het kan er een groot onderdeel van zijn. Maar we zijn zoveel méér dan ons werk, ons bedrijf, onze baan. Onze missie omvat zoveel méér dan de manier waarop we in ons levensonderhoud voorzien. Onze verwachtingen kunnen dan te hooggespannen zijn en alle plezier uit het werk halen, als onze verwachtingen niet uitkomen. Als je een innerlijke strijd hebt en jezelf van binnenuit dwingt om bepaalde resultaten te behalen, als je aan het vechten bent met de feiten.

We zijn allemaal in proces. We ontwikkelen allemaal voortdurend. En je ziet dat de persoonlijkheidsontwikkeling meestal weerspiegeld wordt in je werk, je bedrijf, je baan.

Hoe beter we onszelf kennen en kunnen relativeren, hoe makkelijker we ons leven in het grote geheel kunnen plaatsen en de laserbeam focus eens even kunnen laten uitwaaieren.. hoe soepeler het werk meestal gaat.

– Kun je stoppen met jouw eigenwaarde volledig te projecteren in je zakelijke successen?
– Kun je zien dat je zoveel groter bent dan je werk?
– Durf je de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen levensgeluk en eerlijk te zijn?
– Durf je uit te spreken wat je werkelijk vindt en voelt als het over je werk gaat, je baan, je bedrijf?
– Durf je congruent te zijn, echt, eigen, bijzonder, uniek?
– Heb je de moed om je innerlijke kracht aan te boren en je projecties terug te nemen?

Stop maar eens met het jakkeren en het jagen, het streven en het heilige móeten. Laat de boel maar eens de boel. Ontspan. Laat de tijd los, neem plaats in de tijdloosheid. Vergeet jezelf eens even, ga óp in een ontspannende bezigheid, voel je opgenomen worden in het eeuwige nu… Wees zacht en mild voor jezelf en de liefde gaat weer stromen en de rest komt moeiteloos en vanzelfsprekend.

Besef dat je zoveel méér bent. Dat je waarde niet afhangt van je aardse successen. Dat je in essentie al één groot wandelend succes bent. Daar hoef je niets voor te doen. Daar hoef je niets voor te bereiken. Dat bén je al. Onschatbaar waardevol.

Wil jij jouw CreatieKompas inzetten en leren onderscheiden wat een hartsverlangen is en wat een droomfantasie is? Doe dan mee met de 3 maanden Intensive Bereik je droomdoelen en Behaal topresultaten!

Vragen? Mail info@zoekenderwijs.nl of bel 06-29431691

Je bent van harte welkom,

Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *