Maak je niet druk, het wordt toch anders!

Maak je niet druk, het wordt toch anders!

‘Life is what happens to you,
while you’re busy making other plans.’

John Lennon

Een tijd terug op vrijdagmiddag reed ik terug naar huis van een gave business training die ik had bijgewoond en waar ik een certificaat voor had ontvangen.
Met het weekend voor de boeg en in feeststemming ging ik naar huis en BAM, KNAL…
ineens stond ik stil. Kettingbotsing op de snelweg.
Gelukkig kwamen alle betrokkenen met de schrik vrij en was er alleen flinke materiële schade.

Wat er in die split second van te voren in mij omging was het besef: “Ik sta nooit op tijd stil, dit wordt een botsing, HELP! Hoe kom ik hier uit?”
Het was zo’n besef van: “Wat er ook gebeurt, ik heb hier geen controle meer over.”
Op dat precieze moment gaf ik mezelf over.

“Relax, nothing is under control.”

Herken je dat? 

Soms heb je van die dagen dat je een prachtig schema hebt, een strak plan, een duidelijke dagindeling, maar dan komt er weinig van de uitvoering terecht.
De auto start niet, je kind is ziek of je gaat door je rug,
een afspraak wordt afgezegd of de persoon komt niet opdagen, je computer crasht, je verwarming doet het niet meer, je laat van alles uit je handen vallen, je vergeet je sleutels, je telefoon valt uit op een moment supreme…
Je prioriteitenlijst verandert acuut omdat er een spoedgeval in je familie, huishouden of op je werk tussendoor komt.
De chaos is ineens helemaal compleet.

Wat doe je dan? Tips om te centeren

– Haal adem! Adem een paar keer diep in en uit je buik. Als paniek toeslaat, dan gaan we ‘in ons hoofd’ zitten en we hebben in de chaos juist de stevigheid van moeder aarde nodig. Voeten plat op de grond. Ontspan eerst bewust. Al is het maar een paar seconden. Dan kun je beter inschatten wat nu het meest dringend is en nadenken hoe je dit gaat oplossen.

– Drink een slok water. Pas op de plaats. Kijk met de helikopterview naar de situatie.

– Relativeer. Er is geen levensgevaar, je kunt om hulp vragen. Afspraken kunnen verzet worden, een les kan weer ingehaald worden. Die workshop kan door een collega gegeven worden. Ook deze dag gaat weer voorbij. Het komt en het gaat weer.
Nadat we van de eerste schrik bekomen waren, belde ik 112 en de hulpdiensten waren snel ter plaatse en hielpen ons goed en snel verder. De auto’s werden afgesleept.

– Blijf bij de feiten. Laat je gevoelens even voor wat het is. Als je bewust en zakelijk benoemd wat er aan de hand is en je tot de feiten beperkt, verdwijnt de allerergste stress. Neem jezelf als het ware als een kind bij de hand en vertel jezelf rustig wat de status quo is. Je wordt er kalmer van. Is het vervelend allemaal? Ja. Is het levensbedreigend? Nee.

– Als de eerste belangrijkste spoed acties zijn uitgevoerd, probeer dan te bedenken wat het geschenk van deze situatie is.
Wat is de diepere boodschap van dit gebeuren?
Wat wil dit jou leren of vertellen? Kun je in de chaos de rust bewaren?
Kun je middenin de drukte gecenterd blijven in je kern?
Wees blij als je groei herkent in jezelf en geef jezelf een compliment als je in rust door dit woelige water heen bent gevaren.
Misschien kom je door dit gebeuren wel mensen tegen die belangrijk voor je zijn.
Of krijg je inzichten die je nodig hebt om verder te komen.
Of krijg je een briljant idee voor je business.

– Lach erom! Zie het gewoel in de wereld als spel. Alle blunders, vergissingen, avonturen. Wat er ook gebeurt, jouw essentie wordt er niet door aangetast. Maak er een kleurrijk verhaal van, leuk om te vertellen op feestjes. Wees de meester-speler van dit levensspel. Jij hebt de hoofdrol in deze film van jouw leven.
‘Maak je niet druk, het wordt toch anders.’

Opgelucht en dankbaar

Natuurlijk had ik daarnate maken met de afwikkeling van dit ongeluk en de praktische gevolgen er van. Het was gedoe EN het allerbelangrijkste is dat ik gezond en wel verder kan met dit avontuur dat leven heet, samen met mijn dierbaren.
In overgave, kinderlijke nieuwsgierigheid en verwondering….

Wil jij ook leren om vol vertrouwen door het leven te gaan, hoe het er ook uit ziet en wat er ook gebeurt?
Doe dan de Zelfliefde basiscursus.
Schuif jij ook aan bij deze online training? De besloten Facebookgroep met gelijkgestemden is er voor om support te vinden.

Je bent van harte welkom.

Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *