Innerlijke draken opvoeden

Innerlijke draken opvoeden

Innerlijke draken opvoeden.

De kunst van het omgaan met innerlijke draken of monsters
zit hem in het accepteren van deze delen in je.
Als we iets in onszelf tegenkomen waar we het moeilijk mee hebben,
dan willen we het liefste deze gevoelens elimineren, er van af komen.
Primaire reacties zijn meestal: vluchten, vechten, bevriezen of fragmenteren.
(The four F’s: Flee, Fight, Freeze or Fragment)

Of we ontkennen dat het er is, of we leggen er allerlei laagjes overheen om het maar niet onder ogen hoeven te zien, we leiden onszelf af met compensatie gedrag. We vluchten in werk, gezin, hobby’s en andere zaken om maar niet te hoeven kijken naar onze innerlijke bewegingen, om niet te hoeven voelen wat er van binnen in ons speelt en leeft. We stoppen het weg onder de deksel van de innerlijke beerput.

We hebben angst voor onze eigen veroordelingen, we projecteren het op anderen en hoeven dan ogenschijnlijk onze eigen verantwoordelijkheid niet te nemen. We hebben commentaar en kritiek op de buitenwereld en andere mensen en eigenlijk is het ons eigen oordeel waar we moeite mee hebben en waar we nog niet bewust van zijn.
We staan dan in het “vecht” standje. We overschreeuwen ons eigen oordeel en ongenoegen, onze eigen angsten en denken er zo vanaf te zijn.

We kunnen er ook depressief of down van worden en ons helemaal terug trekken in ons eigen wereldje. We zijn zo bang voor onze eigen monsters dat we ons stil houden en in een hoekje kruipen, omdat we dan denken dat het monster weg is.
Zoals een klein kind voor je neus zijn handen voor zijn ogen doet en zegt: “Ik heb me verstopt, jij ziet mij niet meer!” Zó verstoppen wij ons voor onze innerlijke draken. We bevriezen ons leven in passiviteit en in ijzige innerlijk kou.
We kunnen ook versnipperd raken van binnen. We kunnen zo bijna verschillende persoonlijkheden ontwikkelen om te ‘dealen’ met deze draken en monsters.

De kunst zit hem allereerst in het onder ogen zien van deze innerlijke bewegingen zonder oordeel. Alleen waarnemen zonder er iets aan te proberen veranderen, zonder het te willen wegwerken, fixen, helen.

Er bij blijven, er in ademen. Toestaan dat het er is. Doorademen. Ontspan bij het innerlijke beeld dat je voor je hebt. Beschouw het als een film. Je kunt een film heel spannend vinden en gillen van schrik en je er helemaal door laten meeslepen. Je kunt tijdens het kijken naar een film ook denken: “Het is maar een film, het zijn plaatjes op een beeldscherm, dit is niet echt. Ik kijk er naar. Er gebeurt niets. Ik adem. Ik ontspan. Relax.”

Vervolgens is het mogelijk om in die acceptatie en ontspanning het gesprek aan te gaan met deze innerlijke draken en monsters.
Wat is hun rol?
Wat is hun boodschap? Hun geschenk?
Wat willen ze jou vertellen?
Wat hebben ze nodig van jou om deze rol te kunnen vervullen?
Welke band hebben ze met je?
Hoe kunnen ze transformeren van enge doodsangstaanjagende monsters in beschermers, helpers en grote knuffelberen?

Je zult versteld staan en verbaasd zijn van de kracht die van jouw eigen monsters en draken uitgaat! Je kunt tot de ontdekking komen dat het eigenlijk grote opbouwende krachten in jouzelf zijn. Die jou helpen je leven intens te beleven en jou helpen je missie uit te voeren.

Je hoeft ze alleen maar aan te sturen, op te voeden en te leiden.
Misschien verandert jouw monster dan wel in jouw lievelingsvriend of persoonlijke mascotte!
Kijk ze aan! Zo nodig onder begeleiding.

Ik help je er graag bij. www.zoekenderwijs.nl
Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *