Basisfuncties

Basisfuncties

Ieder mens heeft het verlangen om een gelukkig, sprankelend leven te leiden in liefde en vrede. Als je vraagt aan mensen hoe zo’n leuk en lekker leven er dan voor hen uitziet, zal dat voor iedereen een andere vorm hebben.

De één wil graag een groot gezin stichten, veel reizen en een invloedrijk en succesvol bedrijf runnen. De ander is volmaakt gelukkig met zichzelf en een teruggetrokken, contemplatief leven in een klein huisje in een rustige provincie. Voor iedereen zijn de ervaringen van geluk uniek en gekoppeld aan verschillende omstandigheden, met verschillende mensen, met verschillende activiteiten.

Er is echter wel een aantal algemene kenmerken te noemen, waar je aan kunt herkennen of iemand een leven in balans en geluk leidt of dat er sprake is van een verstoring.

Een gelukservaring is iets van de ziel, van onze spirit. Als we verbinding voelen met onze spirit in ons lichaam, dan zijn we zielsgelukkig. En ja, je leest het al: als we het in ons lichaam ervaren. Spiritualiteit die niet geaard en geworteld is in ons lijf en in onze dagelijkse werkelijkheid is zweverig en vluchtig. Dat is feitelijk een vlucht uit de werkelijkheid. We gaan dan “hemelen” in ons hoofd.

Je kunt ware en gegronde spiritualiteit en zielsgeluk dan ook herkennen aan de status quo van onze basisfuncties. Heel praktisch en concreet. Niets vaags of ongrijpbaars aan, maar superduidelijk.     Wat zijn onze basisfuncties? Ademen, slapen, dromen, vrijen, eten &drinken en baden (hygiënische verzorging). Onbalans en een niet lekker voelen toont zich altijd direct in één van deze functies.

We gaan hyperventileren of krijgen het benauwd, liggen te woelen ’s nachts en kunnen niet goed slapen, we hebben nachtmerries of angstige dromen en worden badend in het zweet wakker, we hebben verlaagd libido of juist een obsessieve behoefte aan seks, we eten te weinig, te veel, te vet, te zoet, te zout, onregelmatig of eenzijdig, hebben spijsverteringsproblemen, we verwaarlozen onszelf met onze persoonlijke verzorging of we slaan door met obsessieve uiterlijke verzorging. Lichaam, denkgeest en ziel gaan hand in hand. Ze beïnvloeden elkaar volcontinue. Ga dus met deze simpele checklist maar eens na hoe het met jouw levensgeluk en balans gesteld is:

  • Ademen
  • Slapen
  • Dromen
  • Vrijen
  • Eten & drinken
  • Baden

In ieder deelgebied, bij iedere basisfunctie zijn simpele oefeningen te doen en veel manieren om de balans weer terug te vinden als er sprake is van een verstoring. Wil je weten wat die oefeningen en manieren zijn? Specifiek op jouw situatie toegespitst? Breng dan jouw hele persoonlijkheid en missie in kaart en jouw basisbehoeften en de gezondheid van jouw basisfuncties.

Weet wat jij te doen hebt op aarde, waarvoor jij in de wieg bent gelegd en geef jezelf alles wat je nodig hebt om dit te kunnen uitvoeren.

Met het Spiegelspel krijg je hier diep inzicht in. https://www.zoekenderwijs.nl/spiegelspel-intensive/

Of mail naar info@zoekenderwijs.nl met je vraag.

Jacqueline Versteeg – de Weerd

Wil je meer lezen over de psychologische duiding van kwalen en ziekten? Lees dan eens het boek van Christiane Beerlandt: De sleutel tot zelf-bevrijding.