Vragen voor bewustwording en zelfkennis

Vragen voor bewustwording en zelfkennis

Vragen voor bewustwording en zelfkennis.

  • Ga na bij jezelf wanneer je bij mensen een allergische reactie In welke situaties? Aan wie heb je een hekel? Wie vind je irritant? (Denk ook aan bekende Nederlanders.) Aan wie erger je je groen en geel? En waarom precies? Wat wordt dan in jou geraakt? Wees goudeerlijk hierover naar jezelf. Het zegt veel over wat er in jou leeft en speelt. Welke onvervulde behoefte is gekoppeld aan dit oordeel? Maak een lijst van je ‘allergieën’ en oordelen. (Bijvoorbeeld dominant gedrag.) Wat stoort je precies? Welk gevoel roept dit in je op? Waar voel je dit in je lijf?
   • Ga na in jezelf voor wie je grote bewondering Wat is het precies dat je zó waardeert en waar je groot ontzag voor hebt? Welke eigenschappen? Het heeft hoogstwaarschijnlijk grote raakvlakken met jouw eigen levensmissie.
    • Ga na in jezelf of er een onderwerp is waar een taboe op rust in je leven. Is er iets waar je amper naar durft te kijken, waar je niet over durft te praten, wat je diep wegstopt in jezelf? Wat je zelfs niet aan jezelf durft toe te geven? Wat je grote angst aanjaagt? Welk deel in jezelf wijs je af? Welke eigenschap van jezelf veroordeel je?
     • Waar ben je bang voor in je leven? Niet alleen fysiek (bijvoorbeeld bungy jumpen), maar ook emotioneel. Bijvoorbeeld verlaten worden, overweldigd worden, afgewezen worden, tekort schieten, falen, belachelijk gemaakt worden. Schrijf het op.
      • Waar word je heel gelukkig en blij van? Wat geeft je vreugde en energie? Denk ook aan vroeger; welke dromen had je, waar werd je enthousiast van als kind?
       • Wanneer voel je je rustig en in balans? Hoe kun je bij deze ervaring komen? Welke voorwaarden moet je hiervoor scheppen? Wat zijn je hulpbronnen om dit te ervaren?
        • Ga na bij jezelf wanneer je de laatste tijd ontroerd Beschrijf deze situaties. Denk ook aan films en programma’s. Bij welke scènes huil je? Wat raakt je daarin precies? Waar gaat het dan over? (Rechtvaardigheid, eenzaamheid, geborgenheid, in je kracht gaan staan, zelfvertrouwen, schoonheid, kwetsbaarheid, onvoorwaardelijkheid,etc.….)
         • Wat heb je gedroomd de laatste tijd? Dromen zijn ‘een brief uit het onbewuste aan het bewuste’ zei psychiater Jung al. Het heeft je altijd iets te vertellen. Schrijf je dromen op en probeer ze te duiden. Vraag hierbij hulp als je er niet uitkomt.

Het gaat er met deze vragen om dat je je bewust wordt van je innerlijke bewegingen en dat  leert te vertalen naar de alledaagse praktijk. Als coach help ik hier graag bij. Om de wereld en mensen daarin als spiegels te leren zien en dat als snelweg naar zelfkennis te nemen. Om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten, keuzes, gedrag en consequenties.

Ken u zelve! Wie zichzelf kent, kent het Al! Zelfkennis ontwikkelen is innerlijke macht en kracht ontwikkelen. Daardoor leer je te vertrouwen op je eigen wijsheid en ontstaat er vrijheid in denken, spreken, kiezen en handelen. Liefde, vrede, geluk vloeien hier als vanzelf uit voort.

Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *