Voorbeeld functie van ouders

Voorbeeld functie van ouders

Niets beïnvloedt het leven van een kind zo ingrijpend
als het niet geleefde leven van zijn ouders.

C. G. Jung

Wat wordt hier mee bedoeld?
Dit is wat er bij mij opkomt.

Wij hebben als kinderen een rolmodel nodig. Iemand om ons aan op te trekken.
Om levenskunst af te kijken. Om te leren wat er toe doet, wat ons tot een levendig en sprankelend mens maakt, wat waardevol is. We hebben een voorbeeld nodig om onszelf aan te spiegelen, om ons tegen af te zetten. We hebben iemand nodig die we respecteren en waar we op willen lijken. Iemand die ons inspireert en enthousiasmeert met wie hij/zij is en wat hij/zij doet en hóe hij/zij het doet. We hebben als kind iemand nodig die ons prikkelt en stimuleert om het beste uit onszelf te halen. Iemand die in ons gelooft en ons versterkt en bemoedigt. Die ons in warme aandacht hult en er voor ons is. Die ons met liefde omringt en ons uitdaagt om te worden wie we werkelijk zijn. Uniek, bijzonder en eigen. We hebben als kind een figuur nodig die ons helpt relativeren, die ons helpt onze levensweg te gaan, onze bestemming te vinden, ons levensdoel helder te krijgen…
In eerste instantie is dit de taak van ouders.
Ouders hebben de taak om hun kinderen hierin te begeleiden, vóór te leven.

Als ouders hier om wat voor reden dan ook niet toe in staat zijn, heeft dit een enorme impact op het kind. Het kind is loyaal aan zijn/haar ouders en wil het volgen. Uit blinde liefde en onbewust zal het de ouders nadoen. Of in een innerlijke strijd terecht komen met de gevolgen van dien.
Het innerlijk weten van het kind, de waarheid van wérkelijk puur echt uniek leven kan botsen met de aardse realiteit van een ‘niet geleefd leven’ van de ouders: Een leven op de automaat, in het systeem van de massa. Niet volgens eigen wijsheid en met het vuur van eigenheid, uniciteit, maar in een gevangenis van ‘hoe het hoort’. Een niet-vrij, maar aan banden gelegd leven.

Het is een intens en heftig proces om hier van los te komen, om te ontdekken wie je werkelijk zelf bent, wat jouw unieke talenten zijn en wat jouw unieke missie is, wat je hebt te doen hier op aarde én om het lef te vinden dit dan ook werkelijk uit te voeren.
Dit noemt Jung ook wel het proces van individuatie. De ontdekking van jeZelf. De ontwikkeling tot een individu. Een niet verdeeld mens, Een mens uit één stuk. Een mens die op zijn eigen Zijnsgrond staat en zichzelf is. Congruent. Echt. Puur. Zonder maskers.

Jacqueline de Weerd
www.zoekenderwijs.nl/spiegelspel-intensive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *