Verschillende soorten angst

Verschillende soorten angst

Je hebt verschillende soorten angst.
En het is belangrijk om deze soorten angst te kunnen onderscheiden zodat je er adequaat op kunt reageren.

Je hebt angst voor feitelijke en tastbare levensbedreiging. Primitieve en on-middellijke angst.
Deze angst beschermt je tegen ongelukken en helpt je te overleven.
Het brengt je lichaam in een staat van hoge paraatheid om snel en goed te reageren. De adrenaline pompt door je lijf en laat je vechten of vluchten of immense krachtsinspanningen verrichten als dit nodig is. Je krijgt een verhoogd bewustzijn en ziet mogelijke uitkomsten. Deze angst is nuttig voor lichamelijk zelfbehoud.

Je hebt ook de irrationele en imaginaire angst. Dit komt voort uit zorgen voor iets wat kan gebeuren, maar wat nu niet aan de orde is. Zorgen over een slechte uitkomst van zaken die wij ons voorstellen. We beelden ons allerlei gevaar en ongeluk in en zijn daar bang voor, hoewel het alleen iets in onze denkgeest is. “Een mens lijdt het meest door het kwaad dat hij vreest… en wat niet op komt dagen.”
Deze angst is verlammend en beperkend. Het dient nergens toe. Het zet ons alleen gevangen in onze gedachten en overtuigingen en belemmert ons zeer in onze ontwikkeling. Deze angst is schadelijk en werkt op mentaal niveau, het niveau van de denkgeest.

Je hebt ook angst die gekoppeld is aan je levensdoel, aan je diepe hartsverlangen. Er zit ontzag voor de grootsheid van iets of iemand in. Het is ook gelinkt aan respect.
Ergens voel je van binnen dat je het moet doen én je bent er bang voor want je weet niet wat er komen gaat.
Je bent bang voor het onbekende en tegelijkertijd voel je ook een opgewonden spanning.. die je kriebels in je buik geeft.
Je wordt al het ware ‘opgerekt’ van binnen, een beetje groter gemaakt, je grenzen worden verlegd.
Je wordt uitgedaagd om uit de vertrouwde en comfortabele ruimte te stappen waar je je nu in beweegt.
Je krijgt er energie van en je voelt dat dit bijdraagt aan jouw unieke missie. Dit is een angst die tegelijkertijd gepaard gaat met opgewondenheid. Deze angst is gekoppeld aan je bezieling, je bevlogenheid, je verdieping, je enthousiasme, je interesse, je inspiratie, je spirit. Het is een leven-gevende angst.

Je hebt ook existentiële angst. Deze angst is gekoppeld aan jouw essentie, jouw recht om te bestaan, jouw recht om te Zijn.
Deze angst is een motor, een drijfveer om op zoek te gaan naar jeZelf, je pure kern, je bron van liefde en licht.
Deze angst is gekoppeld aan het proces van individuatie, de zoektocht naar wie je werkelijk bent ten diepste. Het proces van heelwording en éénwording. Het proces van omarming van tegenstellingen, van aarde en hemel, de erkenning van je uniciteit als persoon én je universele kern als ziel.

Wil jij leren onderscheiden welke mentale en spirituele angsten in jou werkzaam zijn.
Wil je ze onder begeleiding aankijken en tot opbouwende krachten transformeren?
Ik help je er graag bij.

Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *