Succesvol zijn

Succesvol zijn

Wat zeg je als je succes zegt? Wat bedoel je daar precies mee?
Voordat je in gesprek gaat met elkaar over successen behalen, is het belangrijk om eerst een definitie te geven van succes.
Wat betekent het voor jou? Beschrijf jij dan materiële successen? Of ervaar jij ook succes op immateriële vlakken?

Dit geldt ook voor de begrippen ‘rijkdom’ en ‘geluk’. Wat bedoel je met deze woorden? Waar staat het voor in jouw leven?

Wat voor de één een succes is, is voor de ander een vanzelfsprekendheid. Als een jong kind zijn eerste meters los fietst zonder zijwieltjes, is dat een succes in zijn leven. Voor een volwassen, bedreven fietser ligt dat succes ver achter hem.
Het is zo bekeken dus heel persoonlijk wat je onder deze begrippen verstaat. Afhankelijk van leeftijd, moederland, gezondheid, opleiding, enz.

Of is het misschien bij iedereen hetzelfde?
Wat als je deze begrippen succes, rijkdom en geluk omschrijft als je natuurlijke staat van zijn?

Datgene waar je van binnenuit als vanzelfsprekend contact mee kunt maken? Eenvoudig omdat je zo geschapen bent?
En dat er in de loop van je leven allerlei laagjes overheen zijn gegroeid, die het contact met die innerlijke kern van overvloed en geluk bemoeilijken. Het is er wel, maar lastiger te voelen en te herkennen.

Misschien is succes wel het beste van jezelf geven onder jouw persoonlijke omstandigheden. Succes is blijdschap ervaren, waardering voelen van mensen om je heen. Succes is als je kunt blijven waarnemen zonder oordeel, de “observeerder” kunt blijven, kunt blijven kijken, hoe het er ook uit ziet en in vrede kunt blijven.
Succes is jezelf liefhebben, onschuld kunnen zien in anderen, volcontinue vergevend leven, het verschil kunnen maken voor de wereld om je heen. En dat kan in kleine dingen zitten. Net even dat beetje aandacht schenken, dat gebaar maken, die steun geven.

Succes is jouw geboorterecht, jouw grote goed, jouw natuurlijke bron. Verbind je ermee en laat het van binnenuit vrij.

Jacqueline de Weerd