Ontvangen als oefening

Ontvangen als oefening

Zelf-sabotage en de vaardigheid om te ontvangen.

Ik luisterde vorig jaar naar een audio healing van Emmanuel Dagher over zelf sabotage. Hij deed een aantal uitspraken die me triggerden.

“Zelf sabotage is simpelweg de manier van de denkgeest om zichzelf te beschermen, door in een specifieke routine te blijven, waarbij de denkgeest zich comfortabel voelt.”

“Het belangrijkste gedeelte van de genezing van zelf-sabotage zit hem in onze volledige bereidheid om onze vaardigheid om te ontvangen te ontwikkelen.”

Twee uitspraken om nog eens goed te lezen en door te laten dringen.
Talloze mensen dwarsbomen zichzelf in hun ontwikkeling, in hun groei en bloei. Ze verhinderen, beletten, blokkeren, belemmeren zichzelf. Door zelf sabotage.
Ze denken vaak negatief over zichzelf. Hebben een laag zelfbeeld. Vinden zichzelf (bewust of onbewust) niet goed genoeg, dom, lelijk, minderwaardig. Daardoor stoten ze hulp af, kunnen ze geen complimenten ontvangen, alle gulle gaven van familie, vrienden, dierbaren of het leven zelf, worden direct weer geretourneerd naar de afzender of afgewimpeld. Of het wordt wel aangenomen, maar niet werkelijk ontvangen, maar geparkeerd, naast zich neergelegd. Feitelijk leven ze achter een masker, muur van zelfbescherming. Ze zullen zich niet snel kwetsbaar tonen. Er is nauwelijks verbinding. De ander wordt slecht toegelaten, omdat dit als bedreigend wordt ervaren.
Deze mensen geven zelf veel liever. Dan hebben ze de touwtjes in handen. Zij zijn dan degenen die controle hebben over het wat, wanneer en hoe van het geven.

Zelfsaboterend gedrag maakt ziek. Het is jezelf pijn doen, jezelf tekort doen, jezelf kleiner maken, jezelf destructief wegcijferen, jezelf onzichtbaar maken, jezelf leeg geven tot een burn-out aan toe.
De balans tussen geven en ontvangen is weg. Om evenwichtig te kunnen leven is het nodig om de stroom op gang te houden, de beweging van geven en ontvangen, zoals in- en uitademen, zoals de golven van de zee. Het is een dans.

Gedrag kun je aanleren en ook weer afleren. Dat is het goede nieuws. Patronen van zelfsabotage kunnen worden doorbroken door er gedrag voor in de plaats te zetten waar je gelukkiger van wordt. Waar je gezonder van wordt, blijer, krachtiger.

Genezen van zelf-sabotage kan dus heel concreet door je vaardigheid om te ontvangen te ontwikkelen.
Letterlijk ont-vangen. Niet-vangen. Niet grijpen, controleren, bemachtigen, buitmaken, vatten, pakken, boeien, inpalmen, beetnemen.
Het vraagt een open houding. Ontvankelijk en toegankelijk. Bereid, vrijwillig. Openheid kun je oefenen door loslaatoefeningen te doen en oefeningen van overgave te doen.
Oefeningen van dankbaarheid helpen je om bewust te zijn van wat je allemaal zo maar om niet ontvangt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
Vertrouwensoefeningen hebben ook allemaal met loslaten en openheid te maken en met verbinding maken met wie je bent. Wezenlijk contact maken met die ander.

Deze oefeningen: van loslaten, vertrouwen, overgave en dankbaarheid kun je lezen hier.

Het oefenen van ontvangen kun je heel letterlijk oefenen. Vraag een ander om je complimenten te geven, een zegen of feedback op een taak. Kun je dat ontvangen? Of voel je allemaal weerstand? Hoe vaker je ontvangt met een hartelijk en welgemeend ‘Dank je wel’, hoe makkelijker het zal gaan.

Kun je een cadeautje ontvangen? Kun je gasten ontvangen? Kun je zonlicht op je gezicht ontvangen? Kun je je salaris ontvangen? Of geld voor je diensten? Een uitnodiging voor een feest, aandacht, zorg, hulp, informatie, mail, post, korting, workshops, sessies, respect, erkenning, knuffels, ideëen, inspiratie, kracht, moed, vertrouwen, tekenen van de engelen…

Kun je dit bewust met een ‘Dank je wel’ ontvangen?

Sta jezelf toe te ontvangen.
Zo volgt overvloedig in je leven wat je verlangt.

© Jacqueline de Weerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *