Illusie van vrijheid en werkelijke vrijheid

Illusie van vrijheid en werkelijke vrijheid

Oke. Dus je voelt je vredevol, volop gezegend, in de flow. Je manifesteert alles wat je maar wilt en je leven loopt helemaal volgens plan. Je voelt je fijn bij alles wat er gebeurt. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog weer eens zult lijden. Top!

En skip dan nu door naar de volgende scene van de film van je leven. Er is een groot verlies geweest, een schok, een onverwachte wending in je leven die als donderslag bij heldere hemel kwam.
Je ligt in je bed, doodziek met veel pijn, voelt woede, wroeging of wanhoop. Dit kwam onverwacht en ongepland. Je hebt werkelijk alles geprobeerd. Iedere methode, ieder concept. Niets werkt.

Waar is je verlichting, je helderheid gebleven? Dit was toch niet de bedoeling? Was jij niet altijd degene bij wie alles goed was? Degene die elke ervaring en situatie benaderde met evenwichtigheid en degene die handelde in kalmte en stabiliteit? Was jij niet degene die een moeiteloos ‘Ja’ op alles zei??
Waar is alle spirituele groei en vooruitgang gebleven?

Het spirituele IK voelt zich vernederd en verslagen.
Was het dan allemaal nep, was je een frauduleuze, een leugenaar? Heb je jezelf continue voor de gek gehouden? Je vraagt je af:
‘Hoe kom je zo snel mogelijk weer terug naar waar je eerst was?’

Ga niet terug! Blijf erbij! Je ontwaakt slechts uit een volgende droom. De droom dat deze huidige ervaring er op een bepaalde manier uit moet zien, volgens een bepaald beeld. Je ontwaakt uit de droom dat deze huidige ervaring aan een bepaalde verwachting moet voldoen. Je ontdekt je eigen innerlijke autoriteit.

Deze scene is geen vergissing. Jouw levensfilm is niet kapot geknapt. Je bent aan het herontdekken hoe oneindig je bent, hoeveel je kunt bevatten, omarmen.

Je hoeft je helemaal niet oke te voelen de hele tijd. Je hoeft je niet continue vrij van weerstand te voelen. Je bent groter dan dat, oneindig in feite. Er is geen ‘altijd’ voor jou. Je bent de ruimte voor het ‘oke’ en het ‘niet-oke’, voor de acceptatie en de weerstand. Je hoeft geen vaststaand en onveranderlijk beeld van jezelf hoog te houden. Je hoeft geen verlichte goeroe te zijn of een ontwaakte of de altijd sterke, de hoog bewuste en hoog ontwikkelde, degene die immuun is voor lijden.
Dit zijn allemaal valse en beperkte beelden van je oneindige natuur.
Wees eenvoudig wie je bent, niet deze persoon of diegene, maar de Ene, wees de ruimte waarin alles kan Zijn.

Laat het leven zelf je van je eigen bedachte voetstuk trappen af en toe, tot je alle interesse hebt verloren in een leven
op wát voor een voetstuk dan ook. Volgens welk concept dan ook.
Volgens welke manier, methode dan ook.

Fragment uit: ‘Falling in love with where you are’ van Jeff Foster
https://non-dualitypress.org/products/falling-in-love-with-where-you-are

Regret is the longing to change the past.
Fear is the desire to control the future.
Peace is the surrender to Now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *