De afspraken van Don Miguel Ruiz

De Vier Afspraken  

1.    Wees onberispelijk in je spreken.

Spreek met integriteit. Zeg alleen wat je meent. Vermijd het gebruik van woorden om jezelf tegen te spreken of over anderen te roddelen. Gebruik de kracht van je woorden met het doel om waarheid en liefde te geven.

2.    Vat niets persoonlijk op.

Niets wat anderen doen is vanwege jou. Wat anderen zeggen en doen is een projectie van hun eigen werkelijkheid, hun eigen droom. Als je immuun bent voor opinies en handelingen van anderen, zul je geen slachtoffer zijn van nodeloos lijden.

3.    Maak geen veronderstellingen. Vul niets voor een ander in. 

Vind de moed vragen te stellen en datgene wat je werkelijk wilt naar voren te brengen. Communiceer zo helder mogelijk met anderen om misverstanden, verdriet en drama te voorkomen. Alleen al met deze ene afspraak kun je je leven volledig veranderen.  

4.    Doe altijd je eigen best.

Je best kan van het ene op het andere moment veranderen; die zal anders zijn wanneer je gezond bent dan wanneer je ziek bent. Doe gewoon onder alle omstandigheden je best en je zult zelfveroordeling, zelfverwijt en spijt voorkomen.

Auteur: Don Miguel Ruiz

Deze afspraken van Ruiz spreken mij aan. Ze zijn erg behulpzaam voor mij als ik in mijn leven geconfronteerd wordt met projecties. Als mensen komen met verwijten, beschuldigingen of een wijzende vinger, waarvan ik voel dat het henzelf betreft. Dat het veroordelingen zijn over onaanvaarde stukken in henzelf die ze buiten zichzelf projecteren. Ik stel mezelf dan letterlijk als projectiescherm voor die alles oordeelloos terugkaatst. Als een beschermingschild voor mijzelf tegen stekelige of veroordelende opmerkingen. Het leven wordt er een stuk aangenamer van om projecties te zien als uitingen van ongenoegen van de ander. Dat het lang niet altijd iets met jezelf te maken heeft. Dat je het weer terug kunt geven aan de ander zonder er iets van te vinden. Het gaat om de herkenning van het mechanisme. Zodra er sprake is van herkenning is er ook de mogelijkheid om het los te laten en er niet onaangenaam geraakt door te worden.

Jacqueline de Weerd 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *