Geduld, toewijding en volharding

Geduld, toewijding en volharding

Soms heb je het gevoel dat je niet opschiet in je leven.
Wat het ook is, een project op je werk stagneert, je relatie loopt vast, in je familie of gezin ervaar je lijden en last, je lijf of creatieve geest laat je in de steek, de inspiratie, het vertrouwen is ver te zoeken, je hebt prachtige plannen voor je toekomst, maar het resultaat dat je beoogt laat zich in het geheel niet zien.

Je hebt hard gewerkt, maanden geinvesteerd in tijd, geld en energie, je doet ontzettend je best, volgt trainingen, leest boeken, verandert je gedrag, maar er lijkt niets te gebeuren, er zijn geen duidelijk zichtbare resultaten in de gewenste richting.
Dit is frustrerend, ontmoedigend. Al je moeite en inspanning lijkt voor niets te zijn en nergens toe te leiden.

Dit is lastig te hebben, vooral in de maatschappij waar oplossingsgericht denken de boventoon voert, groei de norm is en snelle fix methoden overal voorhanden zijn.
De maakbaarheid van het leven, de controle hebben over processen, dat is de richtlijn én het houvast.
Onzichtbaar, niet te meten resultaat staat gelijk aan geen resultaat, is het oordeel.

Geef de moed niet op! Geduld, toewijding en volharding zijn belangrijke ingrediënten om een creatieproces te kunnen volmaken.
Een goed voorbeeld is het groeiproces van de Chinese bamboe.

Een verhaaltje:

Rosh Hasjana naderde en een man vroeg zich af wat er het afgelopen jaar van zijn goede voornemens terecht was gekomen. Omdat hij niet veranderd was, voelde hij zich teleurgesteld. Weer was hij een jaar lang dezelfde persoon met precies dezelfde gebreken en precies dezelfde problemen gebleven. Hij begon zijn hoop te verliezen. Daarom ging hij naar zijn rabbi.

De rabbi vroeg hem: ”Weet jij hoe lang de reusachtige Chinese bamboe erover doet om zo hoog als een boom te worden? Gedurende het eerste jaar krijgt het minuscule plantje water en mest en er gebeurt niets. Een heel jaar lang niet. Het jaar daarop gebeurt er nog steeds niets. En het jaar daarna ook niet. Net als het jaar daarna. Maar in het vijfde jaar schiet de bamboe de lucht in en groeit hij in 6 weken tot een plant van 25 meter. Weet jij”, vroeg de rabbi, hoe lang de bamboe erover gedaan heeft om zo hoog te worden.” ”6 weken”, antwoordde de man.

”Dat is jouw fout”, zei de rabbi. ”De bamboe heeft er 5 jaar over gedaan. Als de boer op een bepaald ogenblik in die 5 jaar ermee gestopt was om dat kleine plantje water en mest te geven, dan was het doodgegaan. Wat gebeurde er al die jaren? Onder de grond groeide een enorm netwerk van wortels dat het mogelijk maakte dat de bamboe zo snel kon groeien. Groei eist geduld en volharding. Iedere druppel water zorgt voor een verschil. Elke stap zorgt voor een effect. Je ziet de verandering niet meteen, maar de groei is wel bezig. Met toewijding en motivatie aan je doelen werken en met Gods hulp bereik je de ontplooiing waarnaar je streeft.”

Waar in jouw leven is de groei onbewust en ondergronds aanwezig? Waar leer je en ontwikkel je zonder dat je het echt duidelijk kunt aantonen of bewijzen?

Schrijf je hiernaast gelijk in voor mijn gratis wekelijkse ezine en ontvang waardevolle tips en artikelen. Na inschrijving ontvang je direct een mooi cadeau om te voelen en te zien wat in jouw leven aan het ontvouwen en ontspruiten is.


Jacqueline de Weerd