Eigenwaarde en zelfvertrouwen

Eigenwaarde en zelfvertrouwen

Ken je eigen waarde
en neem geen genoegen
met minder dan je verdient.

zelfliefde

In mijn praktijk krijg ik vaak vrouwen die een laag zelfbeeld hebben en weinig zelfvertrouwen. Ze laten hun gevoel van zelfliefde en respect afhangen van de buitenwereld.
Hun behoefte aan bevestiging en complimenten is eindeloos en wordt schijnbaar nooit volledig bevredigd. Het is een bodemloze put. Bovendien kunnen ze de opbouwende feedback slecht ontvangen.
Ze kunnen het bijna of helemaal niet geloven dat iemand aardig is tegen hen en iets positiefs zegt. Dat kan toch niet waar zijn?

Ze hebben hun hele leven andere dingen gehoord. Ze zijn systematisch afgekat, genegeerd, niet serieus genomen en emotioneel verwaarloosd.
Hun overlevingssysteem werd: pleasen, zichzelf wegcijferen, zorgen zonder grenzen, zich in allerlei bochten wringen om de liefde van de ander te ‘verdienen’. Ze ontwikkelden de idee dat ze als zij zich op een bepaalde manier gedragen, dat ze het dan ‘goed’ doen en dan liefde waard zijn. En dat is gelijk de (begrijpelijke) vergissing die ze begingen:
denken dat je iets moet doen of moet zeggen om te bewijzen dat je liefde waard bent. Voorwaardelijke liefde is dat.
Onvoorwaardelijke liefde neemt je helemaal zoals je bent.
Met alles er op en er aan. Met je hele ontwikkelingsproces, al je eigenaardigheden, vergissingen, schaduwkanten én talenten.

Mensen met een laag zelfvertrouwen vinden het moeilijk om grenzen aan te geven en duidelijk te maken wat ze wel en niet willen. Wat ze voelen en wat hun behoefte is. Ze vinden het moeilijk om in verbinding hun wensen uit te spreken en te kunnen dealen met afwijzing of een ‘nee’ van een ander.

Ze ontwikkelen overlevingssystemen van manipulatie en allerlei vormen van machtsmisbruik. (Machteloosheid/slachtoffergedrag, machtsstrijd/conflicten en almacht/dominantie) Ze wijzen vaak naar de ander, leggen de verantwoordelijkheid bij een ander. Ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen gevoelens (boosheid, angst, verdriet) wordt op de ander geprojecteerd. “Als hij niet zo zou doen of spreken, dan had ik nu niet zoveel pijn!”

Om uit het patroon van slachtofferschap te komen is het belangrijk dat de vrouwen aan zichzelf gaan geven wat ze hun hele leven van een ander proberen te krijgen. Liefde, aandacht, comfort, gezelschap, veiligheid, geborgenheid. Ze mogen eerst hun eigen soulmate worden. Ze mogen eerst met zichzelf trouwen. Ze mogen eerst op hun eigen Zijnsbodem een veilig Thuis bouwen, voordat ze iemand in het huis van hun hart toelaten.

Zorg eerst goed voor jezelf. Daarna is er ruimte voor een gezonde relatie en een gezonde symbiose. Zolang je het (onbewust) van een ander eist, trek je problematische relaties aan. Relaties zijn namelijk een spiegel van wat er in jou leeft.
Ben jij onzeker over jezelf? Dan trek je situaties aan waarin jouw onzekerheid helder wordt gespiegeld om jou uit te nodigen dit met het licht van bewustzijn te transformeren.

Ik spreek uit ervaring. Het is niet makkelijk. Patronen kunnen hardnekkig zijn en iedere keer opnieuw de kop opsteken. EN het is te doen.

Heb je hulp nodig bij het doorbreken van de patronen? Wil je de illusies, de overlevingssystemen van voorwaardelijke liefde en ongezonde symbiose transformeren?

Maak een afspraak voor een Spiegelcoaching sessie.
info@zoekenderwijs.nl

Jacqueline de Weerd

“The one person I am with forever is me. My relationship with myself is eternal, so I choose to be my own best friend. I choose to love and accept myself and talk to myself as I would to a beloved person in my life. I saturate all the cells in my body with love, and they become vibrantly healthy. I relate with love to all of life.”
Louise L. Hay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *